WordPress Post Type Nedir? - Wolinka

WordPress Post Type Nedir?


WordPress Post Type, yani yazı tipi, web sitelerindeki farklı içerik türlerini ifade eder. Bu sistem, kullanıcılara çeşitli içerik seçenekleri sunar. Örneğin; blog yazıları, sabit sayfalar ve medya dosyaları. Bu içerikte, WordPress’in sunduğu bu yazı tiplerini inceleyeceğiz. Böylece, bu özellikleri kendi sitenizde daha iyi kullanabileceksiniz.

WordPress, varsayılan olarak birkaç farklı post type sunar:

  • post (yazı),
  • page (sayfa),
  • attachment (ek),
  • revision (revizyon),
  • nav_menu_item (navigasyon menü öğesi)
  • block templates (wp_template)
  • template parts (wp_template_parts)

Bunlar WordPress’in temel içerik türleridir. Block Templates ve Template Parts WordPress’te yeni ve ileri düzey kavramlardır. Her iki özellik de WordPress’in gelişmiş tema geliştirme yeteneklerinin bir parçasıdır. Daha dinamik, esnek ve kullanıcı dostu web siteleri oluşturmak için kullanılır.

Standart WordPress Post Type Türleri

Post (Yazı)

Blog gönderileri için kullanılırız. Genellikle zaman sırasına göre sıralanır ve kategoriler veya etiketler ile organize edilir. Blog bölümünde görünürler ve sosyal paylaşım, yorumlar gibi özellikler içerir.

Page (Sayfa)

Zamanla ilişkili olmayan ve genellikle statik içerikler için kullanırız. Örnek olarak “Hakkımızda”, “İletişim” gibi sayfaları düşünebiliriz. Sayfalar, yazılardan farklı olarak genellikle yorum özelliği içermez ve hiyerarşik yapıda olurlar (bir sayfanın alt sayfaları gibi).

Attachment (Ek)

Yüklenen medya dosyaları için kullanırız. Her bir görsel, video, PDF gibi medya dosyası, WordPress’te bir attachment post type’ı olarak saklanır.

Revision (Revizyon)

Bir yazı veya sayfanın eski sürümlerini saklamak için kullanırız. İçerik güncellendiğinde; eski sürüm veritabanına “revision” olarak kaydedilir.

Nav Menu Item (Navigasyon Menü Öğesi)

WordPress menülerini oluşturmak için kullanırız. Her menü öğesi, nav_menu_item post type altında saklanır.

Block Templates

WordPress’te blok tabanlı tema düzenlemeleri için kullanılır. Bu, tam sayfa düzenlerini tanımlayan ve çeşitli blokları içeren bir post tipidir. Site düzenini özelleştirmek için kullanılır ve temanın genel yapısını belirler.

Template Parts

Bunlar, temalar içinde tekrar kullanılan bloklardır. Örneğin, header veya footer gibi temanın belirli bölümleri için kullanılır. Bu, temanın farklı sayfalarında tutarlılık sağlamak ve kod tekrarını azaltmak için yararlıdır.

Custom WordPress Post Type Türleri

Ayrıca, biz WordPress geliştiriciler, custom post type’lar (özel post tipleri) oluşturarak içerik yönetimini daha da özelleştirebiliriz. Örneğin; bir film inceleme sitesi için “film” adında bir custom post type oluşturabiliriz. WordPress özel post tipleri, içerik yönetimini daha verimli ve düzenli hale getirir.

Özel post tipleri için genellikle register_post_type() fonksiyonunu kullanırız ve bu sayede WordPress’in içerik yönetim sistemine entegre ederiz. Özel post tipleri, içerik türlerine özgü özellikler, şablonlar ve sorgulama yöntemleri eklememize olanak sağlar.

Özet

WordPress post type sistemini anlamak ve kullanmak; web sitemizin içerik yönetimini önemli ölçüde iyileştirir. Standart post tiplerinden özel post tiplerine kadar her türlü içeriği etkili bir şekilde düzenleyebilir, yönetebilir ve sunabiliriz. WordPress’in esnek post type yapısı; hem başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için kolaylık sağlar, hem de gelişmiş kullanıcıların özel ihtiyaçlarını karşılayacak özelleştirmelere imkan tanır. Web sitemizdeki içerikleri daha iyi anlamak, düzenlemek ve sunmak için WordPress post type kullanabilir, ziyaretçilerimize daha zengin ve etkileşimli bir deneyim sunabiliriz.

Sevgiler 🫶

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir