Yeni Başlayanlar İçin 8 Maddede WordPress

Yeni Başlayanlar İçin 8 Ana Maddede WordPress!


Bu yazımızda yeni başlayanlar için WordPress ile ilgili rehber niteliği taşıyan detaylı bir içerik sunacağız. Eğer yeni başladıysanız ve WordPress’i merak ediyorsanız buyurun yazıya 🙂

WordPress Nedir?

WordPress, milyonlarca siteye güç veren içerik yönetim sistemidir. İlk olarak 2003 yılında Automattic tarafından piyasaya sürülmüştür. Açık kaynak yazılımdır, PHP & MYSQL tabanlıdır.

Açık Kaynak Yazılım Nedir?

Herkes tarafından kullanılan, geliştirilen, değiştirilen ve paylaşılan bir yazılım türüdür.

Açık kaynak yazılımda, daha fazla kontrole sahip olursunuz. Gerektiğinde bu yazılımlar üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Diğer kullanıcılarla paylaşarak teknolojiye katkı sağlarsınız.

WordPress ile Web Sitesi Arasındaki Fark Nedir?

Web sitesi, bilginin internetteki yeri olarak tanımlanabilir. Birbirine bağlanan sayfalardan oluşur. İnternet üzerinden erişilebilir. Bir işi tanıtmak, bilgi veya eğlenceyi paylaşmak gibi çok çeşitli amaçlarla kullanılabilir.  WordPress ise, bu amaçları gerçekleştirmek için kullandığımız bir araçtır.

WordPress Nerelerde Kullanılır? Kimler İçin Uygundur?

Dinamik web sitesi oluşturmak ve yönetmek için birçok sektörde WordPress alt yapısını kullanabilirsiniz. Başlıca;

  • Blog yazarları,
  • Kurumsal web sitesi sahipleri,
  • Doktorlar,
  • Politikacılar,
  • Fotoğrafçılar,
  • Butik e-ticaret site sahipleri için

WordPress alt yapısı çok uygundur.

WordPress Kimler İçin Uygun Değildir?

Burada özellikle acı ama gerçek bir şeyi belirtmek isterim. Eğer iyi derecede kodlama bilginiz yoksa, pazar yeri gibi büyük çaplı siteler için WordPress alt yapısı uygun değildir.

Bu nedenle sitenizi hayata geçirmeden önce, ihtiyaçlarınızı çok iyi şekilde belirlemenizi öneririm.

WordPress Güvenilir mi?

WordPress, en popüler içerik yönetim sistemlerinden biridir. Ancak WordPress de dahil olmak üzere hiçbir sistem %100 güvenilir değildir.

  • Yeterince teknik bilgiye sahip değilseniz,
  • Güvenilir bir hosting şirketiyle çalışmıyorsanız,
  • Sitenizin düzenli olarak WordPress, tema ve eklenti güncellemelerini yapmıyorsanız,
  • İllegal tema ya da eklentiler kullanıyorsanız,

çeşitli WordPress güvenlik sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Güvenlik sorunlarıyla karşılaşmamak için;

  • Sitenizin yedeğini almanız,
  • Sitenizi düzenli olarak güncellemeniz,
  • Güncelleme sonrası olası kodlama hatalarını gidermeniz,
  • İllegal tema & eklentiler kullanmamanız son derece önemlidir.

Sıraladığımız bu basit ve etkili yöntemleri uygularsanız, WordPress güvenlidir diyebiliriz.

Yeni Başlayanlar İçin WordPress Kolay mı?

WordPress içerik yönetim sistemi, ücretsiz ve kullanımı kolaydır. Bu nedenle, yeni başlayanlar için oldukça ilgi çekici bir seçenektir.

WordPress’i kendi alan adınıza kurabilir, WordPress.org sitesinde ücretsiz olarak dağıtılan birçok temayla blog dünyasına hızlıca adım atabilirsiniz.

Ayrıca WordPress ile ilgili en iyi şey, topluluktur. Bu WordPress topluluğunda, tema ve eklenti geliştiren binlerce WordPress uzmanı vardır. Binlerce WordPress uzmanı bu topluluk içinde, yeni başlayanlar için;

  • Öğreticiler,
  • Takip etmesi kolay video kılavuzları,
  • Çevrimiçi yardım forumları dahil olmak üzere birçok konuda destek sağlar.

WordPress Kullanmanın Avantajları

WordPress, başlangıçta blog siteleri için tasarlandı. Ancak zaman içinde her boyutta web site yapılabilmesi için geliştirildi. Bu kadar çok gelişmesiyle, yeni kullanıcılar arasında popüler olmasına neden oldu. Şimdi yeni kullanıcılar için WordPress kullanmanın avantajlarından bahsedelim.

Açık Kaynaktır

WordPress, açık kaynaktır ve WordPress topluluğunda bulunan binlerce WordPress developer tarafından geliştirilir. Böylece siz içeriklerinize odaklanırken, teknik konuları düşünmenize gerek kalmaz.

Ücretsizdir

WordPress alt yapısı (yazılımı) ücretsizdir. Eğer kurulumu konusunda bilginiz varsa, çok hızlı şekilde web sitesi oluşturabilirsiniz.

Ancak bana şu konuda da sitem etmenizi istemem. Evet, WordPress yazılımı ücretsizdir. Yine de site açabilmek için, başlangıçta bir ücret ödemeniz gerekir. Bu da hosting ve domain ücretidir 🙂

Ayrıca WordPress kurulumu ve kullanımı konusunda bilginiz yoksa bir WordPress uzmanından destek almanız gerekir. WordPress uzmanlarının çalışma ücretleri ise değişkenlik gösterir.

Kullanımı Kolaydır

Kendi web sitesini açmak isteyen ancak kodlama bilgisi olmayan tüm kullanıcılar için harika bir çözümdür. Çünkü WordPress admin paneli temiz ve basit bir arayüze sahiptir. Kullanımı oldukça kolaydır.

WordPress admin paneli ile,

  • Sitenizin tasarımını tema ve eklentilerle özelleştirebilirsiniz.
  • Yazılar, sayfalar, menüler, bileşenler eklemek ve düzenlemek oldukça kolaydır.
  • Görsel, video, ses dosyası ve daha fazla içerik eklenebilir.
  • Sosyal medya entegrasyonundan e-ticarete kadar birçok eklenti bulabilirsiniz.

SEO Dostudur

WordPress size sadece web sitesi oluşturma imkanı vermez. Aynı zamanda Blogger ve Tumblr gibi platformların sunamayacağı birçok SEO avantajı sunar.

  • Kendi alan adınızı kullanma ve kendi sunucunuzda barındırma imkanı verir.
  • Yazılarınıza, sayfalarınıza ve görsellerinize anahtar kelimeler, meta açıklamalar eklemek kolaydır.
  • İnternet kullanıcılarının sitenizi bulması için; kategoriler, etiketler kullanılabilir.
  • Google Analytics ve diğer popüler web analiz araçlarıyla uyumludur.
  • Kullanılan yorum sistemiyle; kullanıcılar arası bilgi alışverişi sağlanabilir, tartışma ortamı yaratılabilir. Bu da SEO açısından çok önemlidir.
  • Yerleşik site haritasını da kendi içinde barındırır.

Farklı Tasarım Seçenekleri Sunar

WordPress, sitenizin görümünü değiştirmenize izin veren farklı tasarım seçenekleri sunar. İster klasik blog düzeni isterse daha yaratıcı tasarım isteyen herkes için bir seçenek vardır. Bloglar, portfolyo siteleri ve e-ticaret siteleri için birçok WordPress teması bulunur.

Minimum kodlama bilgisiyle çeşitli temalar ile sitenizin görünümünü özelleştirebilir ve değiştirebilirsiniz.

Farklı Tarayıcılarla Uyumludur

Mobil kullanıcı deneyiminin arttığı bir dönemde, web sitenizin farklı cihaz ve tarayıcılarla uyumlu çalışması çok önemlidir. Bunun bilincinde olan WordPress gelişticileri de farklı tarayıcılara uygun tema geliştirmektedir. Dolayısıyla siz içeriklerinize odaklanırken, bu teknik konuyla da ilgilenmenize gerek kalmaz.

WordPress Destek Forumu İşinizi Kolaylaşır

WordPress topluluğu bünyesinde, birçok uzman ve gönüllü çalışır. Topluluğun oluşturduğu WordPress destek forumu ile yaşadığınız sorunları çok hızlı şekilde çözebilir, aradığınız birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Ancak site İngilizce olduğu için ve sorunlarınızı çözebilmek için orta derecede İngilizce bilmeniz önemlidir 🙂

WordPress Kullanmanın Dezavantajları

Yeni başlayan kullanıcılar için, maalesef bazı WordPress dezavantajları da vardır.

  • Mevcut eklentilerin ve temaların ne işe yaradığını bilemeyebilirsiniz.
  • Ne işe yaradığını bilmediğiniz eklenti veya temaları kullanmanız, sitenizin yavaşlamasına neden olabilir.
  • Bazı eklenti & temalarda bulunan ve bilgisayar korsanları tarafından kullanılan güvenlik açıkları gözünüzden kaçabilir.
  • Size özel bir tasarım istiyorsanız, kodlamayı öğrenmeniz ya da WordPress uzmanından destek almanız gerekebilir.

Sonuç

Evet, bugün de yeni başlayanlar için WordPress’i konuşalım istedim. Bu yazıyı sonuna kadar okuduysanız ve yorumlarınızı eksik etmezseniz mutlu olurum 🙂 Ayrıca konuyla ilgili sorularınız varsa iletişime geçmekten ve sorularınızı sormaktan çekinmeyin. Unutmadan, https://blog.wolinka.com.tr/wordpress/ linkinde bulunan WordPress hakkında yazılmış diğer yazılarımızı da inceleyebilirsiniz 🙂

Çok sevgiler 🤗

  1. Hasan diyor ki:

    Joomladan wordpresse geçen birisi olarak en büyük artısı tek tıkla güncellenmesidir. Maalesef joomla bir çok sitemi tekrar tekrar sıfırdan kurmak zorunda kalmışlığım çoktur. Elbet arada wordpress de sorun çıkarsa da kolaylıkla çözüm bulunabiliyor. Aslında joomlada daha özgür hissediyordum, özellikle bileşen yerleri olarak joomla daha öne çıkıyordu. Ancak güncelleme sorunu cidden can sıkıcı idi ve 5-6 yıldır wordpressteyim. Bir kaç tane joomla sitem de mevcut hala.

    • Özlem Çimen diyor ki:

      Merhaba Hasan Bey,

      Deyenimlerinizi aktarmanız bizi çok mutlu etti 🤗 Umarım yaşadığınız bu deneyimlerden farklı kullanıcılarımızda yararlanırlar. Eksik olmayın 😊

      Sevgiler 🤗

  2. Cansu Gündüz diyor ki:

    Yazınızı okudum ve wordpress dünyasıyla yeni başlayanlar için rehber niteliğinde bir yazı olmuş diyebilirim. Ben de bir acemi olarak yazınızı okudum ve birkaç konudaki sorularımı giderdiğini söyleyebilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir