cPanel Otomatik Yedekleme Nasıl Yapılır?

CPanel Otomatik Yedekleme Nasıl Yapılır?


Bu yazıda, CPanel otomatik yedeklemenin oldukça basit ve etkili bir yöntemini paylaşacağım.

Birçok WordPress geliştiricisinin bildiği gibi, web hosting paneli olan CPanel oldukça güçlü bir “tam yedekleme” özelliğine sahiptir. Tek problem, CPanel’de oturum açmanız, yedekleme sayfasına gitmeniz, Yedekleme butonuna tıklamanız, yedeklemenin bitmesini beklemeniz ve ardından indirmeniz gerektiğidir. Birden fazla site yönetiyorsanız ve her şeyin yedeklendiğinden emin olmak istiyorsanız, tek tek yedekleme yapmak uğraştırıcı olabilir.

Aşağıda, PHP komut dosyası ve Cron işlerini kullanarak CPanel otomatik yedekleme yapabilmeniz için kısa bir öğretici bulunmaktadır.

Gereksinimler:

  • CPanel giriş bilgileriniz
  • Farklı bir hostinge depolamak için uzak FTP konumu (İsteğe Bağlı)

CPanel Otomatik Yedekleme Adımları

Adım 1: Yedekleme işlemleri için backup.php dosyasını indirin ve düzenleyin
Aşağıda GitHub üzerinde bulunan PHP kod betiğini indirin. Kod betiğinde bulunan, CPanel ve FTP erişimi için gerekli olan bilgileri ve yedekleme işleminden sonraki sonuçların gönderileceği e-mail adresi satırlarını düzenleyin.

Düzenleme işlemlerini tamamladıktan sonra, backup.php dosyasını CPanel ana dizinine (/) yükleyin. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta,public_html ya da www gibi dizinlere yüklemeniz halinde güvenlik açığı oluşturmasıdır. Bu nedenle backup.php dosyasını, public_html ya da www dizinlerine kesinlikle yüklemeyin.

Adım 2: Cron kurun
Betik dosyasını CPanel dizinine yükledikten sonra, Cron İşleri ile CPanel otomatik yedeklemenin ne kadar zaman aralıklarında çalışacağını ayarlamalıyız.

CPanel anasayfasına gidin. Cron İşleri bağlantısına tıklayın. Yeni Cron İşi ekle bölümünden istediğiniz zaman dilimlerini seçin ve komut satırına aşağıdaki kod betiğini ekleyin.

php -q /home/cpanel_kullanici_adi/backup.php

Aşağıdaki görsel, her hafta pazar günü gece 12’de çalışan bir Cron işine örnektir. Cron zaman dilimleri kullanıcı isteğine göre düzenlenebilir.

Bu yöntemle iki farklı FTP sunucusuna yedek yüklemek bile mümkündür, sadece iki farklı PHP dosyası ve Cron işi oluşturmalısınız.

Sonuç

Bu yazıda, CPanel otomatik yedeklemenin oldukça basit ve etkili bir yöntemini paylaşmış olduk. Umarım faydalanacağınız bir içerik olmuştur. Yorum yapmayı ve arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın.

Sevgiler.

  1. Ömer diyor ki:

    Üstadım merhaba maalesef çalışmıyor. Sanırım bu dosyanın oluşturulması ile aradan geçen 10 yılda (orjinal github dan baktım) cpanel birşeyleri değiştirdi. 🙁

    • Özlem Çimen diyor ki:

      Ömer Bey merhaba,

      Ben yeniden test ettim. Kendi sunucum üzerinde çalışmadı ancak bir müşterimin sitesi üzerinde çalıştı. Bu arada 47. satırda bir değişiklik yaptım. Dilerseniz tekrar bir test edin. Yine de olmazsa telefon ile iletişime geçin dilerseniz, beraber çözüm üretmeye çalışalım. Çok sevgiler 🤗

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir