Soft 404 Hatası Nedir? Soft 404 Hataları Nasıl Düzeltilir?

Soft 404 Hatası Nedir? Soft 404 Hataları Nasıl Düzeltilir?


SEO çalışmaları; bloglarda, sitelerde gerçekleştirilmesi gereken temel çalışmalardan biridir. Birçoğumuz SEO ile alakalı işlemleri yerine getirirken tüm gereksinimleri yerine getirmeye çalışırız. Ancak bazı noktaları göz ardı eder veya unuturuz.

Bu unutulanlar arasında en sık karşılaşılan ise sitenin tarama hatalarıdır. Tarama hataları genellikle gözden kaçmaktadır. Özellikle Soft 404 olarak nitelendirilen hatalar unutulabilmektedir. Google Search Console mülkünüz içerisinde yer alan sitenizde Soft 404 hataları varsa bunları nasıl düzelteceğinizi bu yazıda öğrenebilirsiniz.

Soft 404 Hataları Nedir?

Soft 404 hataları genellikle karşılaşılan 404 hatalarının bir parçasıdır, hatta bir alt kategorisidir. Genel 404 hataları ile Soft 404 hataları arasındaki en önemli farklılık, ilkinde sayfanın hiç bulunmamasıdır. Ancak Soft 404 hatası HTTP 404 durum kodunun yerini tutmaz, yine de zaman zaman sayfa bulunamadı hatasını gösterebilir.

Soft 404 hatası sayfa var olmadığında kullanıcıyı arama sorgusuyla ilgisiz farklı bir sayfaya yönlendirmeye çalıştığınız zaman karşılaşılabilen bir hatadır. Örneğin kullanıcıyı ana sayfaya yönlendirdiğiniz zaman bu tür bir hata ile karşılaşabilirsiniz. Diğer taraftan Soft 404 hatası sayfada çok az içerik veya zayıf içerik yer alması durumunda karşılaşılan bir hatadır.

Soft 404 Hatasının Etkileri Nelerdir?

Soft 404 hatasının varlığının az olması siteniz açısından büyük bir problem değildir. Sitenizde çok fazla normal 404 hatası olması durumunda dahi sitenizin sıralaması çok büyük ölçüde etkilenmez. Ancak hem normal 404 hataları hem Soft 404 hataları uzun vadede problem olabilecektir.

Bir sayfanın normal 404 hatasına sahip olduğunu düşünebilirsiniz. Gerçekte ise böyle bir şey olmayabilir. Google her şeyi kullanıcının gözünden düşünmektedir. Bu nedenle çok sayıda Soft 404 hatasının olması sinir bozucu olmakla beraber kullanıcıları sitenizden kaçırabilecek bir durumdur. Bu nedenle bu hataları hızlı bir şekilde çözmelisiniz.

Google Search Console’da Soft 404 Hatalarının Çözümü

Soft 404 hatalarını nasıl tespit edebilirsiniz? Bu hataları bulmanın yolu oldukça basittir. Google, Soft 404 hatalarının varlığı konusunda sizi uyarabilmektedir. Bu tür hataları öğrenmek için doğrudan Search Console hesabınıza girebilir veya e-posta ile bildirim almayı düşünebilirsiniz.

Soft 404 hatalarını bulduktan sonra onları nasıl düzeltirsiniz? Burada prosedür birkaç adımdan oluşmaktadır ve her birisini adım adım gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Adım 1:

  • Google Search Console hesabınıza giriş yapmalısınız.
  • Tarama Hataları kısmına girmeli ve Tarama Hataları kısmına “Soft 404” yazmalısınız.
  • Eğer herhangi Soft 404 hatası varsa bunları burada görebilirsiniz.

Adım 2:

  • Hatalardan herhangi birine tıklayarak detaylarını öğrenmelisiniz.
  • Böylece Soft 404 hatasının kaynağını bulabilirsiniz.

Adım 3:

  • Soft 404 hatasını çözüme kavuşturmak için doğru adımı atmalısınız.

Bu tür bir hata için belirlenmiş sabit bir çözüm bulunmamaktadır. Hataların çözümü için kaynağı kontrol etmek gerekmektedir. Bu hatanın ortaya çıkma sebeplerinden ve çözümlerinden bazıları aşağıda belirtilmiştir.

Soft 404 Hatasının Olası Çözümleri

Soft 404 hataları pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bunun için öncelikle bu hataların neden ortaya çıktığını anlamak gerekmektedir.

WordPress Aramanın Hata Kaynağı Olması

Soft 404 hatası WordPress sitenizin arama özelliği nedeniyle kaynaklandıysa bu durumda birisi veya birileri sitenize spam yoluyla zarar vermiş olabilir demektir. Burada çözüm ise WordPress araması yapıldığı zaman ortaya çıkan sonuç URL’sinin taranmasını engellemektir.

Bunu yapabilmek için sitenizin robots.txt dosyasını düzenleme yoluna gidebilirsiniz. Bu dosya Google’ın tarama işlemine yönelik çeşitli yönergeleri içeren bir dosyadır. Bu dosya sitenizin kök dizininde yer alır. Bu dosyayı FTP yardımıyla indirmeli ve değiştirmelisiniz.

Soft 404 hatasını bu şekilde çözebileceğinizi düşünüyorsanız aşağıdaki iki farklı satırı aralarında boşluk olacak şekilde robots.txt dosyasına eklemelisiniz.

Sayfanın Var Olmaması

Sayfanın var olmaması durumunda bir Soft 404 hatasıyla karşılaşıyorsanız bu durumda aşağıdaki çözüm yollarını deneyebilirsiniz.

  • 404 ve 410 hatası için bir sayfa tasarımı oluşturarak kullanıcıları uygun sayfalara yönlendirmeyi düşünebilirsiniz.
  • Eğer var olmayan sayfayla ilgili uygun bir sayfanın olduğunu düşünüyorsanız 301 yönlendirmesi yaparak kullanıcıları doğru sayfaya yönlendirebilirsiniz.
  • Yönlendirmeler için .htaccess dosyasını kullanabilir veya bir eklenti kullanma yoluna gidebilirsiniz.

Sayfa ve Beraberinde Hata Varsa

Eğer sayfa varsa ve bir Soft 404 hatası sunmuşsa bu durumda o sayfanın içeriğini kontrol etmeniz gerekmektedir. Google tarayıcıları zaman zaman Soft 404 hatalarını kalitesiz içeriklerin yer aldığı sayfaları belirtmek için kullanabilmektedir. Google standartları açısından bu zayıf içeriğin varlığı anlamına gelmektedir.

Sayfa içeriğinin neden zayıf görüldüğünü anladıktan sonra o sayfaya değerli bir içerik eklemeyi düşünebilirsiniz. Eklediğiniz içeriğin mutlaka değerli olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi durumda sayfada yer alan problem var olmaya devam edecektir.

Soft 404 Hataları Çözüldükten Sonra Ne Yapılmalı?

Karşınıza çıkan tüm Soft 404 hatalarını çözdükten sonra bir sonraki adımınız Google’a bunları bildirmek olmalıdır. Burada atacağınız adım gayet basittir.

Google Search Console hesabınıza giriş yaptıktan sonra çözdüğünü düşündüğünüz tüm 404 hatalarını seçmeli ve onları çözüldü olarak işaretleme yoluna gitmelisiniz. Daha sonra ilk adımda yaptığınız gibi hata olup olmadığını tekrar kontrol etmelisiniz. Karşınıza tekrardan Soft 404 hataları çıkarsa benzer yolları takip ederek onları çözmeye çalışmalısınız.

Bunlar WordPress sitenizde var olabilecek Soft 404 hatalarından bazılarıdır. Bu hataları çözmek için tavsiye edilen yöntemlerden hangisini seçeceğiniz hatanın varlık sebebiyle ilgilidir. Bu nedenle her seferinde kapsamlı analiz yapmanız gerekebilecektir.

404 Sayfa Bulunamadı Hatasının Çözümü

Eğer bir blog veya site sahibiyseniz içerik yönetim sistemi olarak WordPress’i kullanıyor olabilirsiniz. WordPress kullanarak içerik oluşturmak oldukça basit bir iştir. Size sunulan sayısız eklenti ve araç sayesinde sitenizde dilediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.

Buna rağmen sitenizde yapacağınız bazı değişiklikler istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilecektir. Bu tür hataların başında ise 404 sayfa bulunamadı hatası gelmektedir. WordPress sitenizde çıkan 404 sayfa bulunamadı hatasını çözmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

404 Sayfa Bulunamadı Hatası Neden Ortaya Çıkar?

404 sayfa bulunamadı hatası bir kullanıcı sitenize ait bir linke tıkladığında ancak burada herhangi bir sayfa bulunmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Basit bir ifadeyle 404 sayfa bulunamadı hatası var olmayan bir sayfa söz konusu olduğunda karşılaşılacak varsayılan bir mesajdır.

Bu hatanın oluşmasına neden olabilecek durum taşınan veya kaldırılan bir içerik olabilecektir. Sitenizde çeşitli sayfalar, yazılar, etiketler ve kategoriler yer alabilmektedir. Bunların her birisinde belirli içerikler yer almaktadır. Bunları zaman zaman silme veya başka yere taşımayı düşünebilirsiniz.

Taşıma ve silme işlemlerini gerçekleştirirken içeriğin olduğu sayfanın URL’sini değiştirme yoluna gidebilirsiniz. Buna ek olarak belirli bir etiketi veya kategoriyi silme yoluna gittiğiniz zaman yine 404 sayfa bulunamadı hatasıyla karşılaşabilirsiniz.

Bir ziyaretçi bu tür bir sayfaya girmek istediğinde 404 sayfa bulunamadı hatasıyla karşılaşmaktadır. Kaldırılan veya değiştirilen sayfaya yönlendirilmiş çeşitli dahili ve harici linkler olabilecektir. Bunları kontrol etmemeniz durumunda 404 sayfa bulunamadı hatasını almaya devam edersiniz.

404 Sayfa Bulunamadı Hatasının Sonuçları Nelerdir?

Bir site sahibi olarak 404 sayfa bulunamadı hatasının siteniz için can sıkıcı olabileceğini bilmelisiniz. Bu hatalar pek çok site için büyük bir problem olmasa bile kullanıcılar açısından büyük bir problemdir. Çünkü aradığı içeriği bulamayan kullanıcılar siteden ayrılabilecektir.

404 sayfa bulunamadı hataları arama motoru performansınızı etkileyebilecektir. Ancak bu etkiler doğrudan sıralama düşüşü gibi olmayacaktır. Bu etkilerin her birisi kullanıcı deneyimi üzerinden siteniz değerlendirildiğinde ortaya çıkacaktır. Bu nedenle sitenizde yer alan 404 hatalarını en kısa sürede çözmeye çalışmanız gerekmektedir.

WordPress’te 404 Sayfa Bulunamadı Hatası Nasıl Düzeltilir?

404 sayfa bulunamadı hatasını neden aldığınızı öğrendikten sonra çözümü oldukça basittir. Ancak hatanın neden meydana geldiğini anlamak zorlayıcı olabilmektedir. Google Search Console hesabınıza girip tüm 404 sayfa bulunamadı hatalarını tek tek kontrol etmeniz gerekmektedir.

404 sayfa bulunamadı hatalarını bulmak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Google Search Console hesabınıza giriş yapmalısınız.
  • Analiz etmek istediğiniz alan adını seçmelisiniz.
  • Tarama -> Tarama Hataları kısmına geçiş yapmalısınız.
  • Buradaki Sayfa Bulunamadı kısmına tıklamalı ve 404 sayfa bulunamadı hatası veren sayfaları tespit etmelisiniz.
  • Ardından 404 sayfa bulunamadı hatasını veren sayfaları tek tek incelemelisiniz.

Bu adımları takip etmeniz durumunda 404 sayfa bulunamadı hatası veren sitenizde yer alan tüm sayfaları kolayca bulabilirsiniz.

301 Yönlendirmesi Gerçekleştirmek

404 sayfa bulunamadı hatasını çözmenin en kolay yollarından birisidir. 301 yönlendirmesi bir URL’yi diğer bir URL’ye kalıcı olarak yönlendirmektedir. Bir sayfayı veya bir kategoriyi ortadan kaldırmış durumdaysanız bu sizin için son derece kullanışlı bir yöntemdir.

Bir 301 yönlendirmesi oluşturmak istiyorsanız sitenizin .htaccess dosyasına erişmeniz gerekmektedir. Ardından aşağıdaki satırı .htaccess dosyasına eklemelisiniz.

Bu son derece kolay ve anlaşılır bir yönlendirmedir. Eski sayfayı yeni olan sayfaya kalıcı olarak yönlendirmiş olursunuz. Ancak kaldırmış olduğunuz veya yönlendirmek istediğiniz tüm sayfalar için tek bir komut yeterli olmayacaktır. Her sayfa için ayrı ayrı kod satırı eklemeniz gerekmektedir.

Bir kategoriyi veya sayfayı ortadan kaldırdığınızı düşünmüyorsanız ama 404 sayfa bulunamadı hatası almaya devam ediyorsanız bu durumda sorun tema veya eklenti uyumsuzluğundan gerçekleşmiş olabilecektir. Bunun için 404 sayfa bulunamadı hatasını çözmek için diğer yöntemleri kullanmanız gerekmektedir.

.htaccess Dosyasını Değiştirmek

Bu işlemde .htaccess dosyasını değiştirmeli ve başlangıca bir ufak kod eklemelisiniz. Bunu yapabilmek için farklı yollar deneyebilirsiniz ancak en kolay yöntem FTP istemcisi kullanarak dosyaya ulaşmaktır. Dosyada gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra onu tekrardan sunucuya yüklemeyi ihmal etmemelisiniz.

.htaccess dosyasında değişiklik yapmak istiyorsanız son derece dikkatli olmanız gerekmektedir. Bu dosyada yapacağınız herhangi bir hata sitenizi tamamen çalışmaz durumuna getirebilecektir. Bu nedenle .htaccess dosyanızda değişiklik yapmadan önce onu yedeklemiş olmanız gerekmektedir.

.htaccess dosyasını yedekledikten sonra onu değiştirmeye başlamalısınız. Basit bir biçimde aşağıdaki kodu .htaccess dosyasının ilk satırlarına eklemeniz gerekmektedir.

Kalıcı Bağlantıları Sıfırlamak

Bir kalıcı bağlantı sitenizdeki yazının, kategorinin ve diğer dosyaların kalıcı URL linki anlamına gelmektedir. Bunun eşsiz olması gerekmektedir. İyi bir kalıcı bağlantı yapısı URL’de ne olduğunu açık bir biçimde ortaya koyacaktır. Kalıcı bağlantı sıfırlama işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Yönetici paneline giriş yapmalısınız.
  • Ayarlar -> Kalıcı Bağlantılar kısmına giriş yapmalısınız.
  • Mevcut ayarları not etmelisiniz.
  • Düz yazan seçeneği seçmeli ve ayarları kaydet demelisiniz.

Kaydedilme işlemi tamamlandıktan sonra kalıcı bağlantı ayarlarını eski haline getirmeli ve ayarları kaydet demelisiniz. Böylece kalıcı bağlantı ayarlarını sıfırlamış olursunuz.

Temayı Varsayılana Döndürmek

Yukarıdaki adımlar sorunun çözümüne yardımcı olmadıysa bu durumda kullandığınız temada bir problem olabilecektir. Hatanın temadan kaynaklı olduğuna inanıyorsanız basit bir biçimde aşağıdaki adımları gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

  • Yönetici paneline giriş yapmalısınız.
  • Görünüm -> Temalar kısmına geçiş yapmalısınız.
  • Burada yer alan WordPress’in varsayılan temasını bulmalı ve etkinleştirme yoluna gitmelisiniz.
  • WordPress’in varsayılan teması mevcut değilse Yeni Tema Ekle butonunu kullanarak WordPress’in resmi temasını yüklemeye çalışmalısınız.

Böylece siteniz için varsayılan temaya geçiş yapmış olursunuz. Bunu yaptıktan sonra sitenizde 404 hatası olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Eğer hatalar son bulmuşsa bu durumda kullandığınız temada problem var demektir. Kullandığınız temayı değiştirmeyi düşünebilir veya tema geliştiricisi ile irtibat kurabilirsiniz.

Eklentileri Kontrol Etmek

Sitenin temasını değiştirmek hataları çözmezse son olarak eklentileri kontrol etmelisiniz. 404 sayfa bulunamadı hatasına sebebiyet veren durumlar arasında eklentilerin fonksiyon bozukluğu yer alabilmektedir. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz.

  • Yönetici paneline giriş yapmalısınız.
  • Eklentiler -> Yüklü Eklentiler kısmına geçiş yapmalısınız.
  • Her eklentiyi tek tek devre dışı bırakmalısınız. Dilerseniz hepsini aynı anda devre dışı bırakıp tek tek etkinleştirme yoluna gidebilirsiniz.
  • Problemin çözülüp çözülmediğini kontrol etmelisiniz. Buna ek olarak eklentilerin fonksiyonlarını yerine getirip getirmediğine bakmalısınız.

Her eklentiyi tek tek kontrol ederek problemi tespit etmeyi başarabilirsiniz. Eğer bir eklentiyi devre dışı bıraktıktan sonra problemler çözüldüyse bu durumda problemlere neden olan durumun o eklenti olduğundan emin olabilirsiniz. Eklentiyi geliştiren kişiyle irtibat kurabilir veya alternatif bir eklenti seçmeye çalışabilirsiniz.

404 sayfa bulunamadı hatasını çözmenin ilk yolu sayfanın varlığını kontrol etmek olmalıdır. Sayfa yerinde yoksa 301 yönlendirmesiyle onu alakalı farklı bir sayfaya yönlendirmeyi düşünmelisiniz. 404 sayfa bulunamadı hatasını aldığınız sayfayı kaldırmamış durumdaysanız bu durumda diğer çözümlere yönelebilirsiniz.

Burada yer alan yöntemleri deneyebilmek için temel düzeyde teknik bilgiye sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Tüm bu yöntemleri tek tek gerçekleştirmeye çalışmalısınız. Böylece yaşamış olduğunuz 404 sayfa bulunamadı hatasına çözüm üretebilirsiniz.

Kaynak: https://hostingxp.com/fix-soft-404-error-in-google-webmaster-console/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir