WordPress Uzmanı Nasıl Olunur?

WordPress Uzmanı Nasıl Olunur?


Bugün herhangi bir WordPress fonksiyonu paylaşmayacağım. Bunun yerine bana sıklıkla sorulan sorulardan biri olan “sen nasıl WordPress uzmanı oldun?” sorusunu yanıtlamaya çalışacağım. Biraz kendi uzmanlık sürecimden bahsedeceğim. WordPress uzmanı olmak isteyen genç arkadaşlarıma naçizane tavsiyelerde bulunacağım.

Bu içerikteki bazı maddeler bildiğiniz şeyler olabilir. Kabulümdür. Yine de önyargısız bir şekilde yazıyı sonuna kadar okumanızı dilerim 🙂 Şimdiden herkese iyi okumalar.

WordPress uzmanı kime denir?

En basit şekilde anlatmak gerekirse; WordPress içerik yönetim sistemine hakim olan ve bu alanda destek veren kişilere denir. Sizi / kimliğinizi / firmanızı / markanızı en doğru şekilde dijital ortama taşır.

Ne yapar bu WordPress uzmanları?

  • WordPress tema kodlar.
  • WordPress tema geliştirmesi yapar.
  • WordPress eklenti geliştirir.
  • WordPress teknik destek hizmeti verir.
  • WordPress bakımı yapar.
  • WordPress / eklenti / tema güncelleştirmelerini sağlar.

Kendi WordPress uzmanı olma sürecim

2007 yılında yazılımcı olan bir hocamın sayesinde WordPress ile tanıştım. 2007 yılı öncesinde HTML & CSS ile ilgileniyordum. Biraz da flash sitelerle 🙂 Ancak günümüzün teknolojisinin mobile kaymaya başladığı o dönemlerde, ihtiyaçlar da farklı yöne evrildi.

Flash sitelerin bir önemi kalmadı. Tek başına HTML & CSS ile site yönetmek de çok zordu. İçerik yönetim sistemi arayışımın olduğu o dönemlerde, hocamın tavsiyesi üzerine WordPress ile ilgilenmeye başladım. Hobi olarak başladığım WordPress, zaman içerisinde işim oldu.

En nihayetinde alaylı olarak öğrendim bu işi. Başladığım döneme göre düşünürsek, Türkçe kaynak yetersizliğinden ya da İngilizce’yi çok iyi bilmediğimden, öğrenme sürecim ağır ilerledi 🙂

WordPress uzmanı olmak isteyenlere 15 öneri

Şimdi işinizi biraz kolaylaştırmak için, genç arkadaşlarıma edinmiş olduğum deneyimleri aktarmak ve önerilerde bulunmak isterim.

Teknik İngilizce önemli

İngilizce bilmek, birçok sektörde ve iş dalında önemli olduğu gibi bizim işimizde de çok önemli. WordPress ile ilgili yaşadığınız herhangi bir problemin çözüm noktasında, çok çeşitli İngilizce kaynaklar bulunur. En azından arama yapma, bunları anlama ve uygulama noktasında teknik İngilizce bilmek ve öğrenmek işinizi kolaylaştırır.

Ayrıca İngilizce bilmek, günümüzün şartlarında yurtdışına iş yapmayı ve döviz bazında para kazanmayı da kolaylaştırır.

HTML & CSS öğrenin

Her şeyin bir temeli vardır ve bir temel ne kadar sağlam olursa, üzerine diğer bilgi katmanlarını eklemeniz kolay olur. Peki WordPress uzmanı olmak için HTML & CSS öğrenmek gerekli mi? Eğer WordPress ile tasarımsal geliştirme yapıyorsanız, HTML & CSS öğrenmek sizin faydanıza olur.

Çok sevdiğim ve bilgilerine güvendiğim iki arkadaşımın HTML & CSS ile ilgili Youtube derslerini aşağıya bırakıyorum. En azından bir göz atın.

HTML & CSS Eğitimi – Fikret Çevik

HTML Eğitimi – Youtube

CSS Eğitimi – Youtube

HTML & CSS Eğitimi – Tayfun Erbilen

HTML Eğitimi – Youtube

CSS Eğitimi – Youtube

Kendi kod kütüphanenizi yaratın

Başvuru / kaynak niteliği taşıyan kendi kod kütüphanenizi yaratın. WordPress tema kodlaması ya da geliştirmesi yaparken size inanılmaz kolaylık sağlayacak.

Kişisel markanız için kişisel web sitenizi oluşturun

Bu işe gönül verdiyseniz, adınız ve soyadınızdan oluşan bir web sitesinde kendi kod kütüphanenizi paylaşabilirsiniz. Bu hem kişisel markanızı oluşturmanızı hem de kod kütüphanenize kolaylıkla ulaşmanızı sağlar.

Her farklı iş için WordPress teması satın almayın

WordPress tema kodlamasını ya da geliştirmesini öğrenmek istiyorsanız, tek bir temaya odaklanın. Farklı her bir iş için, WordPress teması satın almayın. Kullandığınız temanın tüm işlevlerini öğrenin. Tek bir tema üzerinden WordPress geliştirmesini öğrenin. Bu aynı zamanda size kod okumasını da öğretir.

Biz sıfırdan WordPress tema kodlaması yapıyoruz. Ancak bütçesi düşük olan müşterilerimiz için, Flatsome temasını tercih ediyoruz.

Neden Flatsome temasını tercih ediyoruz?

  • WooCommerce uyumlu. Bu nedenle çok hızlı şekilde e-ticaret projeleri çıkarabiliyoruz. Ayrıca WooCommerce eklentisini aktif etmeden, kurumsal WordPress sitelerde de kullanıyoruz.
  • Temanın sorguları düşük olduğu için diğer hazır WordPress temalarına göre daha hızlı açılıyor.
  • Kendi içindeki UX Builder sayfa tasarım aracı, kod kullanmadan tasarım yapmayı kolaylaştırıyor. Eklenti ile sayfa düzenlemesi yapılmadığı için, tema güncellemelerinden sonra çok ufak problem çıkıyor ya da hiç problem çıkmıyor.
  • WordPress’in Child tema özelliği ile tasarımsal olarak neredeyse temaya takla attırıyoruz 🙂

WordPress kod okumasını öğrenin

WordPress kodlarının kullanımını öğrenmek için, birçok kaynak mevcut. Ancak wordpress.org sitesinde bulunan temaların kodlarını da inceleyin.

WordPress.org sitesinde bulunan temalar belli bir standarda göre eklenir. O standartlar sağlanmıyorsa tema kabul edilmez. Bu nedenle oradaki temaların kodlarını okumanız, WordPress kodlarını öğrenme ve tema geliştirme aşamasında size fayda sağlar.

Temel PHP öğrenmeyi ihmal etmeyin

Keşke PHP’nin her aşamasını bilseniz, öğrenseniz… Ancak üzülmeyin, bir WordPress uzmanı olarak basit düzeyde temalar geliştirmeniz için temel düzeyde PHP bilgisi yeterli olur.

Bazen bırakın ve dinlenin

Biz geliştiricilerin yaşadığı en büyük sıkıntı, bir problem yaşadığımızda o probleme takılı kalarak yaşıyoruz 🙂 Biz yaptık, siz yapmayın 🙂

Kodlarla ilgili herhangi bir problem yaşadığınızda; bırakın, ara verin, dinlenin. Tekrar geri dönüp baktığınızda, inanın daha kolay çözüm ürettiğinizi göreceksiniz.

Kendinizle yarışın

Başkalarıyla değil, kendinizle yarışmayı öğrenin. Mükemmeliyetçi olmayın ama yazdığınız bir kodun farklı varyasyonlarda da yazılabileceğini unutmayın. Bu nedenle araştırın. Çok araştırın.

WordPress uzmanı olmak için istikrarlı olun

Maalesef bazı işler istikrar gerektirir. Yaptığımız işler araba ya da bisiklet kullanmayla eş değer olmadığından, ara verirseniz unutursunuz. İşimizin bir parçası da teknoloji ve yenilik olduğu için, ara vermek hamlamanıza ve geride kalmanıza sebep olur.

WordPress uzmanı olmak için kendinize zaman tanıyın

Her işte olduğu gibi WordPress uzmanı olmak için de, belli bir zamanın geçmesi gerektiğini unutmayın. Biraz dirsekler çürüyecek, bilekler ağrıyacak, belki biraz gözler bozulacak 🙂 Çok kahve ve çaylar içilecek, çok satır kodlar yazılacak. Bunun için biraz zaman… Ama olmaz değil, her şey istedikten sonra oluyor.

Çözüm odaklı olun

Müşterilerinizin size ulaşmasının bir sebebi vardır. Genelde bir problem için çözüm ortağı ararlar. Müşterileriniz için iyi bir çözüm ortağı olun. Sizin çözüm odaklı olmanız, müşteri sadakatini sağlar.

Her zaman ulaşılabilir olun

Müşterilerimiz için keşke 7/24 ulaşılabilir olsak değil mi? 🙂 Tabii ki öyle bir dünya yok ancak o anda cevap veremeseniz bile kesinlikle dönüş yapmayı ihmal etmeyin. Müşteri sadakatinin ya da memnuniyetinin ikinci adımıdır bana göre.

Bilmiyorum demek en büyük erdemdir

Yazılımın ve WordPress’in kendi içinde derya deniz olduğunu düşünürsek, her şeyi zaten bilmemize imkan yok. Bu nedenle bilmediğiniz, öğrenmediğiniz konular için müşterilerinize “bilmiyorum” diyebilirsiniz. Bilmiyorum demek en büyük erdemdir.

Yapamacağınız şeyler için söz vermeyin 🙂

Bu konunun biraz “bilmiyorum” demekle eş değer olduğunu düşünüyorum. Sıkıştığınız noktada bilmiyorum derseniz, yapamacağınız şeyler için de söz vermemiş olursunuz 🙂 Dolayısıyla müşterilerinizin beklentileri de bu doğrultuda şekillenir.

Özetle

WordPress uzmanı olmak isteyen genç arkadaşlarıma, yaşadığım deneyimler doğrultusunda naçizane önerilerim bu şekilde. Eğer bu konuyla ilgili, sizin de aktarmak istediğiniz bir deneyim varsa lütfen yorum olarak gönderin.

Ayrıca bu içeriği başından sonuna kadar okuyabildiyseniz, şükranlarımı iletiyorum size 🙏 🤗

Çok teşekkürler 😇 Çok sevgiler 🙏

WordPress Uzmanı Nasıl Olunur?” yazısında 8 düşünce

  1. Emre Ünal diyor ki:

    Merhaba özlem hanım, ben pek genç sayılmam ama 🙂 yazınız bana gerçekten ilham verdi WordPress uzmanı olcam 😀 güzel yazınız için teşekkür ederim sağlıklı günler dilerim.

    • Özlem Çimen diyor ki:

      Merhaba Emre Bey 🤗 Yorumunuz yüzümde tebessüm ettirdi. Hatta ağzımla kulaklarımın arasındaki mesafe de kısalmış olabilir 😁 Çok teşekkür ederim, eksik olmayın gerçekten 🙏 😌

  2. Buğra Yazar diyor ki:

    Tesadüfen denk geldiğim bu makale bana wordpress uzmanı olma yolculuğumu hatırlattı. Emeğinize ve kalemine sağlık özlem hanım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir