Mobil cihazlar için uygulama tasarlarken göz önünde bulundurulması gereken iki önemli nokta, uygulamanın kullanışlı ve duyarlı olmasıdır. Uygulama kullanışlı değilse ve öğrenmesi zorsa, kullanıcıların bu uygulamayı kullanmak için bir nedenleri olmaz. İyi bir ara yüz, hem tasarım problemlerini giderir hem de iyi bir kullanıcı deneyimi ortaya çıkarır. Bugünün şartlarını ve trendlerini öğrenirsek bir sonraki uygulamamızın daha başarılı olmasını sağlayabiliriz.
Bu makalede etkili ve kullanışlı bir ara yüz ile UX değerlerinizi nasıl arttırabileceğinize odaklanacağınız. Kullanıcıların uygulamanızda gezinme şekli, uygulamanızın ömrünü belirler.
- Başlangıç Eğitimi & Açıklamalar
Başarılı bir uygulama için kullanışlılık kilit roldedir. Ancak bazı uygulamalar oldukça karmaşıktır ve içerisinde birçok araç barındırır. Bu problemi çözmenin yolu uygulamanın başında kullanıcılara kısa bir eğitim vermektir. Önemli araçları ve özellikleri tanıtan açıklamalar yeterli olacaktır. Secret ve Youtube ara yüz üzerinden kullanıcıya bilgi verirken, Carousel ve Duolingo gibi uygulamalar slide gösterisi tercih etmiş. Bu tür bilgilendirmeler bizim uygulamamız için de faydalı olabilir.
- İçerik Tabanlı Gezinme
Ne tür bir uygulama tasarlıyor olursanız olun, kullanıcı deneyimini ve içerik akışını en üst seviyede tutmak istersiniz. İçerik tabanlı gezinme, bir içeriğe genel bakış ile detaylı bakış arasındaki pürüzsüz geçişi sağlayan tasarım modelidir. Tinder bu modeli harika şekilde uyguluyor; bir kullanıcının profiline isterseniz genel bakış yapabilirsiniz, burada kullanıcının fotoğrafı tüm ekranı kaplar, isterseniz de detaylı bakış yaparak fotoğrafı küçültüp kullanıcının bazı bilgilerine erişebilirsiniz. İki durum arasındaki geçişi sadece ekrana dokunarak ya da fotoğrafları kaydırarak yapabilirsiniz.
- Slider
Uber uygulamasında dört farklı araç şekli vardır. Normalde bunlar için dört ayrı ekran gerekir. Ancak Uber, slider seçeneği kullanarak dört araç için gerekli olan bilgileri tek ekranda verebiliyor. Kullanıcı ekranı parmağıyla kaydırarak hassas ve pürüzsüz geçişler sağlayarak kullanıcı deneyimini arttırabiliyor.
- Küçük Pencere
Bazı bildirimlerin ya da ek bilgilerin uygulama içerisinde, sayfa üzerinde çıkan küçük pencereler aracılığıyla verilmesi, kullanıcının uygulama ile etkileşimini arttırabilir. Bu yöntem sayesinde kullanıcı bulunduğu sayfayı terk etmeden içerikle alakalı yeni bilgilere ulaşabilir. Küçük pencere yöntemi birkaç farklı şekilde tasarlanabilir.
- Küçük pencere, kullanıcı uygulamanın belli bir yerine gittiğinde ya da butona bastığında ortaya çıkar ve gerekli bilgiyi verir.
- Orijinal sayfa ya da içerik arka plan görünürken sıradaki içerik küçük pencere aracılığıyla verilebilir.
- Gerekli hallerde küçük pencere ortaya çıkar ve kullanıcıya bilgi verir, ancak bu pencere kolaylıkla kapatılabilir ya da kaydırarak orijinal içeriğe geri dönülebilir.
Bu yöntemi TED uygulamasındaki oynatma seçeneklerinde görebiliyoruz. Arka plan silikleşirken kullanıcı bulunduğu yeri kaybetmeden oynatma araçlarını kullanabiliyor. Secret ve Swarm uygulamalarında da kullanıcı belli eylemleri gerçekleştirdiğinde neler olacağını küçük pencere aracılığıyla önceden görebiliyor.
- Kenar Çubukları & Katlanır Menüler
Televizyon ya da bilgisayarla karşılaştırıldığında mobil cihazların nispeten daha küçük ekranları vardır ve bu da mobil tasarımlarda bir sürü bilgiyi küçücük bir alana sığdırma problemini ortaya çıkarır. Birçok bilgiyi aynı anda tek bir ekranda vermemek için, kenar çubuklarını ya da kapanır açılır menüleri kullanabilirsiniz. Böylece kullanıcılar uygulamanın farklı alanlarına daha kolay erişirler. Bunlar genelde harita, sohbet, ayarlar gibi uygulamanın ikincil özelliklerini içerebilir. Kenardan açılacak hamburger menü ya da ok işaretiyle çıkacak farklı menü tasarımları uygulayabilirsiniz. Kullanıcıların sadece ihtiyaç duyduğunda kullanacağı bu menüler sayesinde uygulamanız daha derli toplu gözükür ve UX değerlerinizi arttırmış olursunuz.